Bizi Ara

Bireysel Psikoterapi

PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikoterapi, ruhsal yolla tedavi etmek şeklinde tanımlanabilir. Psikoterapi terimi, iki kelimenin birleşmesinden meydana gelir. Psiko ve terapi. Psiko, can ve ruh manasındadır. Terapi kelimesi de, bir hastalığın yada bozukluğun tedavisi anlamına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle, terimin anlamı ruhsal tedavi olarak ortaya çıkar.

Bir tedavinin ruhsal tedavi olması ne ile anlaşılır? 

Uygulanan psikoterapi programının, kişi üzerindeki etkisi, bir babanın evladına öğütleri, bir arkadaşın diğer arkadaşına tavsiyeleri, bir din adamının cemaatine nasihatleri, bir öğretmenin öğrencilerine vermiş olduğu bilgilendirme neticesinde oluşan etki ile aynı neticeyi mi verir?

Psikoterapinin tanımının ve etki alanının tam olarak bilinmesi,  sorduğumuz soruların cevabını bize vermiş olacaktır.

Psikoterapi, danışman danışan ilişkisi içerisinde, danışanın psikolojik rahatsızlığı veya bozukluğu belirli bir psikopatolojik anlayışının, danışman tarafından belirli bir kavram dizinine oturtularak, yapılandırılmış bir program muvacenesinde danışanı tedavi etmek amacıyla, planlı bir şekilde yürütülen uygulamalardır.

Peki Psikoterapi iki kişi arasında geçen bir sohbet midir?

Kesinlikle değildir. Psikoterapi, insanı açıklar. Onun gelişimini ortaya koyarak, felsefi ve bilimsel bir arka plana, bir insan modeline dayalı bir sistemi kabul edip, bu sistemden çeşitli çevresel faktörler ve nedenlerle sapma gösteren yapıların, belirli stratejilerle düzeltilmesini amaçlayan bir bilimsel disiplindir. 

Bu bilimsel disiplin, tek bir yöntem midir?

Kesinlikle değildir. Uzmanlar tarafından dünyada bugün itibari ile sekiz yüzün üzerinde psiko-terapotik teknik uygulandığı söylenmektedir. Bu programların uygulanmasında, değişik yöntemler arasında çeşitli teknik farklılıkların bulunmasına rağmen, insanın ruhsal modeli anlayışları açısından aynı, fakat tedavi stratejileri bakımından yaklaşımlar farklı olabilecektir. Davranışçı, bilişsel, psikodinamik ve varoluşçu yaklaşımlar, en genel manası ile itibari ile bunlara örnek olarak verilebilir. İnsanın aynı olan ruhsal modeli anlayışlarına yönelik farklı yaklaşımların uygulanması, danışanların psikolojik rahatsızlıklarının çözümlerindeki etki oranlarını arttırabilecektir. Mesela, davranışçı ve bilişsel modellerle izah edemediğimiz, izah etmeye çalışsak bile tedavi edemediğimiz vakalarımıza dinamik bir formülasyonla yaklaştığımızda olayın çözümlenebildiğini görmekteyiz.

İnsanı bilimsel olarak ele aldığımızda, en kolay çözümlenebilen, anlaşılabilen, bozukluğu varsa tedavi edilebilen yapısı, davranışsal kalıpları teşkil eder. Bu davranışsal kalıpların altındaki katman ise, davranışı etkileyen ve davranıştan etkilenen, karmaşık olan bilişsel katmandır. Daha derin bir katmana indiğimizde, psikodinamik bir yapıyla karşılaşılmaktadır. Bu yapıda temel girdilerin çoğaldığı ve bilişsel süreçleri etkilediği görülmekte, bilişsel süreçlerin de davranışı etkilemesi mukadder olmaktadır. En derin katmanda ise insanın varoluşsal katmanı bulunmaktadır.

Bireysel Terapi, terapi çeşitlerinin en yaygın olanıdır. Bireysel Terapiyi alan danışan, bu süreçte farklı amaçları yerine getirebilir. Bu sayede, duygu durumunu dengeler, davranış ve tutum değişiklerini sağlayabilir, psikolojik hastalıkları varsa bunları ortadan kaldırır, kendine olan güvenini kazanarak farkındalıklarını arttırır, hayatına yön vereceği önemli kararlarını dahat rahat bir şekilde alır hale gelir, eş, aile ve çevresiyle olan ilişkilerini stabil hale getirmiş olur.

Bireysel Terapinin, bir çok araştırmanın neticesinde, psikolojik hastalıkların oluşturduğu semptomları ortadan kaldırdığı görülmüştür. Özellikle bireysel psikoterapi özel ilgi ve yoğun çalışma isteyen danışanlar için daha uygundur. Psikoterapi, bio-psiko-sosyal bir varlık olan insanın problemlerini halletmek için ortaya çıkmış gerçek bir disiplindir. İnsan, mutlu ve huzurlu olabilmesi için,  biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını giderebilmeli, sosyal çevreyede uyum sağlayıp kendini orada var edebilmelidir. Bunun içinde meseleye bilimsel yaklaşmalı, terapi sürecine inanıp ciddiye almalı ve bunun için Uzman bir Psikoloğa danışabilmelidir. Bireysel Terapist seçerken özellikle dikkat edilmesi gereken mevzular şunlardır:

  • Başvurmuş olduğunuz uzmanın almış olduğu Psikoterapi Eğitimi,
  • Terapistin uzmanlık alanlarını mevcut işine nasıl yansıttığı ( Terapistin seanslarını referansların tavsiyesi ile alıp almadığı)
  • Psikoterapistin yanında iken kendinizi nasıl hissettiğiniz? ( Duygularınızı rahat bir şekilde açabiliyor musunuz?)
  • Psikoterapistin uygulamış olduğu yöntem ve teknikleri hayatının bir parçası ve kendi yaşam tarzı haline getirip getirmediği,
  • Psikoterapistin terapi seansındaki istikrarı ve yaklaşımı,

Terapistin ücret politikasına yaklaşımı

Formu doldurun size ulaşalım